Aile Hukuku, kişilerin aile içerisindeki karşılıklı ilişkilerini düzenleyen bir medeni hukuk dalı olup temel hareket noktası aile kavramıdır. Bu nedenle aile bireyleri arasında yaşanan sürtüşmeler ailenin devamını güçleştirebilir ve evlilik birliğinin boşanma ile neticelendirilmesi gündeme gelebilir. Bu hukuki sürecin tarafların haklarının korunarak başarılı bir şekilde sonlandırılması büyük bir önem taşır.
‘Esila Hukuk’ müvekkillerine; nişanlanmadan kaynaklanan hukuki ihtilafların çözümlenmesi süreçleri, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma dava süreçlerinin yürütülmesi, malvarlığı tasfiyesinin yürütülmesi, maddi ve manevi tazminat talepleri, çocukların velayetinin değiştirilmesi ve nafaka talepleri, aile içi şiddet hallerinde tedbir kararlarının aldırılması alanlarında hizmet vermektedir.
Miras Hukuku, mirasbırakan kimsenin ölümü ile sona ermeyen, intikal edilebilir hak ve borçları ile diğer hukuki ilişkilerin akıbetini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Miras hukukunun temelini; özel mülkiyet ve bunun devamlılığı ile kişiye bağlı olanlar dışında alacak ve borçların, ölenin yerini alacak kişide devam etmesi oluşturur. Murisin, terekesi üzerinde hiçbir tasarrufu olmaksızın, ölüm ya da gaipliği halinde, hak sahipleri yalnızca yasal mirasçılarıdır. Ancak muris terekesi üzerinde, saklı paylı mirasçıların payları dışında ölüme bağlı tasarrufta bulunulabilir. Bu durumda yasal mirasçılarıla birlikte atanmış mirasçılarda tereke üzerinde hak sahibi olacaktır. Aile içi çekişme ve geçimsizliklerin, murisin terekesi üzerinde tasarrufta bulunmak suretiyle, yasal mirasçıları kısmen ya da tamamen tereke dışı bırakma çabasına dönüşmesi de, sıklıkla karşılasılan uyuşmazlıkların başında gelmektedir. Bu nedenle olası hak kayıplarının önüne geçilebilmesi için hukuki sürecin profesyonel bir biçimde takibi ve neticelendirilmesi gerekmektedir.
‘Esila Hukuk’ müvekkillerine; vasiyetname ve miras taksim sözleşmelerinin hazırlanması, sağ kalan eşin miras payına ilişkin hak ve alacakları için hukuki destek verilmesi, tenkis dava sürecinin takibi, terekenin tespiti dava süreçlerinde hukuki destek verilmesi, miras bırakanın yasal koşulların varlığı halinde saklı paylı mirasçılarını mirasçılıktan çıkarabilmesine ilişkin hukuki destek verilmesi, muris muvazaası dava sürecinin takibi, mirasçılıktan çıkarma ve koşulları oluşmuş ise iptal davası süreçleri, mirasın reddine ve vasiyetnamenin iptaline ilişkin dava süreçlerinin takibi, ortaklığın giderilmesi dava sürecinin takibi, vasiyetnameden dönülmesi ve miras sözleşmesinin sona ermesi ve iptali süreçleri, miras payına ilişkin denkleştirme dava sürecinin takibi alanlarında destek olmaktadır.
Alacakların borçlular tarafından ödenmemesi günlük yaşam içerisinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tür durumlarda alacaklıların, alacaklarının tahsili amacıyla yapacakları icra işlemlerini ilerleyen hukuki süreç içerisinde çeşitli kazanımlar elde edebilmeleri adına doğru bir şekilde yönetmeleri için hukuki destek almalarında yarar vardır. Zira hukuki destek, hem alacaklı hem borçlu taraf açısından hukuki sürecin işletilmesi, lehe olan hakların korunması için büyük bir önem arz etmektedir.
‘Esila Hukuk’ müvekkillerine alacağın ilgili kanun hükümleri çerçevesinde tahsili ve ödenmesi ile ilgili hizmet vermekte, alacakların tahsili amacı ile icra takibi başlatmakta, borçlunun malvarlığı üzerine haciz konulması ve malların satışının gerçekleştirilmesi suretiyle yapılan icra takiplerinin başından sonuna kadar her aşamasında aktif olarak rol almakta olup alacağın tahsilini en kısa zamanda sağlamaktadır. Ayrıca yapılan icra takipleri ile ilişkili hukuk ve ceza dava süreçlerinde de müvekkil lerine hukuki hizmet vermektedir.
Toplum halinde yaşamak insanlar için bir zorunluluktur. Ancak toplum halinde yaşamanın doğal bir sonucu olarak, birbirinden tamamen farklı istek ve iradelere sahip bireyler arasında çıkar çatışması çıkması da kaçınılmazdır. Bu çatışmaların önlenmesi, toplumsal yaşamın barış içerisinde sürdürülmesi, insanlar tarafından uyulması gerekli birtakım ceza hukuku kurallarının varlığını zorunlu kılmaktadır.
Ceza hukuku, ‘devletin, ceza yaptırımı tehdidi ile uygulanmasını sağlamaya çalıştığı emir ve yasakları kapsayan hukuk kurallarını ifade etmekte; toplum ve özellikle birey bakımından çok önemli bulunan yaşam, sağlık, özgürlük ve malvarlığı gibi hukuksal değerleri koruyarak bireylerin güvenli, sağlıklı, özgür ve demokratik bir ortamda yaşamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Ceza muhakemesinin temeli iddia, savunma ve yargılama olmak üzere üç kısımdan oluşmakta olup, insan hak ihlallerine yol açmaksızın maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Ceza muhakemesinin temel ilkelerinden olan ‘masumiyet karinesi’ gereğince üzerine suç isnadı yapılan kişi hakkında yargı makamlarınca verilmiş bir kesin hüküm bulunmadıkça kişi masum kabul edilir. İşleyen bu süreç içerisinde hem iddia sahibi hem de aleyhinde suç isnat edilen kişi profesyonel bir hukuki destek alarak sürecin devamını sağlamalıdır.
Esila Hukuk; ceza yargılamasında şikayet dilekçelerinin hazırlanması ile yetkili savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmanın başlangıcından, kovuşturmanın sonuna kadar 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere ilgili kanun hükümleri çerçevesinde süreci özenle takip ederek müvekkillerine etkin bir hukuk hizmeti sağlamaktadır.
İş Hukuku, işçinin korunması ihtiyacından doğmuş bir hukuk dalıdır. Zira işçi hem ekonomik hem de hukuki açıdan işverene bağımlı çalıştığı için, ona karşı zayıf durumdadır ve korunması gerekmektedir. Eşit olmayan bu durum nedeniyle, işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin gerçek bir pazarlığa, tarafların serbest iradesine dayandığını söylemek mümkün değildir. Kaldı ki çalışmak zorunda olan işçi için genellikle tek seçenek, işverenin kendisine önerdiği koşulları kabul etmek ve işverenin işin yürütümüne, işyerinin düzenine ve güvenliğine yönelik talimatlarına uygun hareket etmektir. ‘İşçinin Korunması İlkesi’ büyük önem arz etmekle birlikte sosyal devlet ilkesinin zorunlu bir unsuru olup anayasal güvence altına alınmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu ve ilgili özel kanun hükümleri bu çerçevede ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları ayrıntılı olarak düzenlemektedir.
‘Esila Hukuk’ müvekkillerine; işe iade dava süreci, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ve sair haklara ilişkin tazminat davalarının hazırlanması ve takibi, haklı fesih ve devamındaki sürecin takibi, işçi-işveren arasındaki hizmet ilişkisi kapsamında iş sözleşmelerinin hazırlanması, mevzuat değişikliklerine göre revize edilmesi, işçi-işveren ilişkisi kapsamında tarafların kanuni yükümlülüklerini yerine getirmelerine yönelik ihtarnamelerin ve gerektiğinde fesih ihtarnamelerinin hazırlanması ve takibi noktalarında hizmet sağlamaktadır.
Fikri Mülkiyet Hukuku, sınai haklar ve fikri haklar olarak iki kısımda incelenen bir hukuk dalıdır. Marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaret ise sınai haklar başlığı altında toplanmaktadır. Günümüzde gittikçe artan rekabet ortamında sınai hak sahipleri bu haklarını koruma altına alabilmek için tescil kapsamında bu haklarını koruma altına alarak çeşitli haklar elde etmektedir. Tescil kapsamındaki sınai hak sahipleri bu haklarına yönelik bir saldırı gerçekleştiğinde ise ilgili hukuki yollara başvurabilmektedir.
Esila Hukuk; marka, patent, endüstriyel tasarım, ve faydalı modellerin ulusal ve uluslararası alanda tescili, korunması ve devri işlemleri ile bu sınai hakların kullanılması ile ortaya çıkan uyuşmazlıklardan doğan dava süreçlerinin takibi, lisans sözleşmelerinin hazırlanması, lisans verme/alma süreçleri, haksız rekabet halinde ileri sürülebilecek talepler ihtiyati tedbir talebi ile tespit davası, men davası, raf davası ve tazminat davalarının takibi noktalarında hizmet sağlamaktadır.
Tüketici hukuku ayıplı, hasarlı mal ve hizmet sunulması halinde satıcı ve tüketici arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde uygulanacak yasal prosedürü içeren hukuk dalıdır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan “Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.” hükmü ile tüketici hukukunun amacı açıkça anlatılmaktadır.
Esila Hukuk; tüketiciler lehine hakem heyetine başvuru yapılması, tüketici mahkemesinde dava açılması, tüketiciler lehine Rekabet Kurulu’na başvuru yapılması, tüketiciler lehine Reklam Kurulu’na başvuru yapılması, ayıplı mal ve ayıplı hizmetten doğan ihtilafların çözülmesi, garantili mallardan doğan ihtilafların çözüme kavuşturulması, mesafeli satış sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması, kredi kartı sözleşmelerinen doğan uyuşmazlıkların çözülmesi, taksitle satış sözleşmelerinden doğan ihtilafların çözülmesi ve cayma hakkının kullanılması süreçlerinde etkin hukuki hizmet sağlamaktadır.
En az iki kişi tarafından, belirli bir hukuki sonuç doğurmaya matuf olarak yapılan yazılı veya sözlü irade açıklamaları, sözleşmeler hukuku başlığı altında değerlendirilmektedir. Esila Hukuk; gerçek ve tüzel kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak sözleşmelerin hazırlanması, revize edilmesi, imza aşamasına getirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklarda hukuki hizmet sunmaktadır. Esila Hukuk, başlıca olarak kira sözleşmesi, adi ve ticari satış sözleşmesi, eser sözleşmesi, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, bayilik sözleşmesi, adi ortaklık sözleşmesi, ödünç sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, miras sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, evlilik sözleşmesi, sigorta sözleşmesi gibi sözleşmeler hukukunun çeşitli alanlarında müvekkillerinin avantajlı bir hukuki pozisyon ile hukuki/ticari ilişki içerisine girmesini temin etmektedir.
İdarenin faaliyetlerine ve işleyişine ilişkin kuralları belirleyerek idare ile birey arasında bir denge kurulmasını amaçlayan idari kurallar, temelinde anayasal ilke ve prensipleri barındırmaktadır. Esila Hukuk, kamuya tanınmış olan üstünlük ve ayrıcalıklara karşı bireylerin hak ve hürriyetlerini kamu otoritesine karşı savunmayı üstlenmektedir. İdarenin, unsurları itibarıyla hukuka aykırı şekilde gerçekleştirdiği idari işlemlere karşı iptal davaları, bu idari işlemlerin yürütmesinin durdurulması, idarenin sebep olduğu zararların tazmini için tam yargı davaları ve idari sözleşmeler noktasında Esila Hukuk, müvekkillerine hizmet sağlamaktadır. Esila Hukuk, başlıca olarak kamulaştırma işlemleri, İmar Mevzuatı, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerine karşı açılan iptal davaları, Devlet Memurları Kanunu'ndan kaynaklanan disiplin yargılamaları, Gümrük Mevzuatından doğan uyuşmazlıklar, Vergi Mevzuatından kaynaklanan ihbarname ve ödeme emirleri ile vergi kaçakçılığı, genel/özel usulsüzlük gibi cezai süreçlerde müvekkillerine etkin hukuki hizmet sağlamaktadır.
Telif Hakkı © 2023 esilahukuk.com - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.